Brand story van Ecosia – de zoekmachine die bomen plant

Brand story van Ecosia

Gebruik jij nog steeds Google als zoekmachine? Seriously? Wat als ik jou vertel dat er een zoekmachine bestaat die bomen plant terwijl jij zoekopdrachten plaatst? Wow, dat is super easy of niet? En het bestaat.

Ecosia, is de naam van die zoekmachine.

Ecosia gebruikt de winst uit de opbrengst van zoekopdrachten voor het financieren van wereldwijde herbebossingsprojecten op plaatsen waar de biodiversiteit het meest bedreigd wordt. Dat-idee-is-zo-simpel-en-zo-goed! Wie bedacht het?

Christian Kroll. Toen hij klaar was met de universiteit wist hij niet zo goed wat hij moest doen met zijn leven. Hij wilde een impact maken, dat was zeker, maar hoe precies, dat wist hij niet. Hij koos ervoor om te reizen. Maandenlang. Tijdens die reis ontdekte hij in Zuid Amerika hoe belangrijk het regenwoud is voor onze wereld. Na het bezoeken van meerdere herbebossingsprojecten, het lezen van een aantal boeken over klimaatsverandering en het belang van het planten van bomen, was Christian eruit. Hij wilde de bossen redden. In 2009 was het idee voor Ecosia geboren.

Oprichter Christian Kroll

Waarom bomen?
Dat antwoord is eigenlijk best simpel. “Door het planten van bomen, kun je klimaatsverandering tegengaan, watercyclussen een herstart geven, woestijnen laten veranderen in vruchtbare bossen, voedsel verbouwen, banen creëren, en voorzien in educatie, medische assistentie en een economische stabiliteit. Woow…!

De missie
Aan het eind van 2020 wil Ecosia 1 miljard bomen hebben gepland. Vrij ambitieus, maar ze geloven dat ze het kunnen waarmaken dankzij mensen zoals jij en ik die deze wereld willen veranderen en als ambassadeur zullen fungeren. Ecosia’s why? Ze willen een wereld creëren waarin mens en natuur in balans zijn en men met compassie kan samenleven. Hoe doe je dat? Bijvoorbeeld door een zoekmachine te lanceren dat bomen plant dus.

Je vraagt je misschien af of Google betrokken is. Dat was wel de bedoeling. Waar het niet dat Google de stekker uit de officiële samenwerking trok, 2 dagen voordat het definitief zou worden. Volgens Google zouden mensen in het geval van Ecosia vaker op advertenties gaan klikken dan normaal. Volgens Ecosia’s cijfers gebeurt dat niet. Daarbij hebben ze efficiënte algoritmes die zulke frauduleuze clicks eruit filteren.

Ecosia’s waarden in hun branding
Er wordt gewerkt uit deze waarden:
– Impact “We gaan altijd voor de meest effectieve route voor het grootst positieve resultaat.”
– Integriteit “Wees eerlijk, authentiek, en open.”
– Duurzaamheid “Zoeken naar lange termijn, duurzame oplossingen.”
– Leiderschap “We willen de weg leiden naar een duurzame toekomst. We streven om zelf de verandering te zijn die we willen zien in de wereld.
– Focus op de gebruiker “Stel de gebruiker voorop. Ecosia bestaat voor mensen. Ons werk is gefocust op het verbeteren van de user experience om mensen extra te stimuleren om goed te doen.”
– Geluk “Make it an enjoyable ride.”
Neem als voorbeeld integriteit. Ze hebben dit doorgevoerd in hun bedrijf, product en communicatie. De winst wordt gebruikt om landschappen te herstellen en arme leefgebieden in balans te laten zijn. Elke maand publiceren ze een financieel rapport om inzage te geven waar hun geld naartoe gaat.
Ook vind je in de zoekmachine in de hoek een teller. Deze teller gaat elke keer omhoog als je een zoekopdracht hebt gedaan en toont jou hoeveel planten je hebt geplant. Per 45 zoekopdrachten wordt er 1 boom gepland.

En de toekomst?
Eerst die miljard bomen halen. Daarna, wie weet, waarschijnlijk een miljard meer. Hoe meer mensen weten van Ecosia, hoe sneller ze hun doel behalen. Dat is wat ik het mooiste vind aan Ecosia: door iets kleins te veranderen wat in je dagelijks leven is ingesleten – je zoekmachine – kun je toch meedoen en onderdeel worden van een community die een grote impact heeft.

Zorro Branding deelt iedere maand een inspirerende brand story. Een merk dat begrepen heeft hoe branding en brand storytelling werkt en een uitblinkende changemaker is. Ken jij ook een bedrijf dat het waard is om te delen? Of bezit je er zelf één? Laat het weten.

Wil je op de hoogte blijven van deze brand stories? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief:

Ik hoor graag wat je aan dit merkverhaal heeft geïnspireerd.

Met groetjes die een indruk achterlaten,
Jane

This Post Has 3 Comments

  1. Er is ook een Nederlandse groene zoekmachine: ZoekGroen. Het idee is hetzelfde, maar dan wordt 95% van alle inkomsten gebruikt om bomen te planten en om woestijnen te vergroenen.

    Website: https://www.zoekgroen.nl

    1. Hey Sjoerd, dankjewel voor het delen van deze tip! Ik kende ZoekGroen nog niet.

      Groetjes Jane

Leave a Reply

Close Menu