5 tips voor een brand storytelling website

Vind hier tips voor een website met duidelijke brand storytelling!

Het verhaal van jouw business zit goed in je hoofd. Je wilt de wereld een stukje mooier maken met je bedrijf en ervaart dan ook nooit problemen als je uit moet leggen waar je voor staat en wat je doet. Oftewel, in gedachte is je branding dik op orde. Maar hoe moeilijk is het om jouw toffe merk met bijpassend verhaal goed te kunnen verwerken in je website? Zowel in woord als in een user-friendly design? Daarvoor heb ik een paar tips waar je vast mee uit de voeten kan.

Tip 1: Zorg voor een pakkende openingszin

Persoonlijk vind ik het een gemiste kans wanneer je geen slogan, tagline, narrative, kortom korte zin, op je homepage hebt waarin je kort aangeeft wat je doet. Dit is de manier om meteen de aandacht te pakken van je lezer. Net zoals een openingszin in een kroeg eigenlijk. Wek je iemands interesse of niet? Er zijn natuurlijk genoeg voorbeelden van zo’n goede pakkerd: Tony’s Chocolonely en Yoni bijvoorbeeld. 

De slogan van Zorro Branding is Helps your brand leave an impact. Het is een klein stukje tekst waar ik lang over heb gedacht, maar het impliceert wat Zorro doet, wie ze is, en waar ze voor staat. Heb jij ook in één zin paraat wat jij doet of voor wie je iets doet? Zet het opvallend op je homepage.

Tip 2: Je homepage of landingspage is alles

Nu we het toch over homepage hebben… Dit is dé belangrijkste pagina van je website. Waarschijnlijk heeft jouw potentiële klant al één of meerdere stappen in jouw eventuele sales funnel doorlopen en is op jouw website terecht gekomen met oprechte interesse. Zorg er daarom voor dat je klant meteen kan vinden waar hij of zij voor komt. Jij bent de oplosser van een probleem. Ken dit probleem van je klant. Benoem het!
Denk je in dat de klant komt met het probleem in zijn/haar achterhoofd; ik zoek echt iemand die teksten voor me kan schrijven. En voila! Op jouw website staat:

Slogan: transformt jouw gedachte in succesvolle teksten — Klant: oké dat klinkt als iemand die ik zoek

Probleemherkenning: Je weet heel goed waar je bedrijf over gaat en wat je aanbiedt, maar dat daadwerkelijk op papier krijgen, copywriting, is niet jouw ding. (etcetera) — Klant: Ja, precies. Ik zou het wel zelf willen doen maar…

Er is vaak discussie over de lengte van een homepage of landingspage, maar als je het mij vraagt, maakt dat niet uit. Misschien kun jij je info in 3 zinnen kwijt en heeft een ander er 3 scrolls voor nodig. Oh, en het is natuurlijk wel zo fijn als je website ook op tablet of telefoon goed te lezen is.

Tip 3: Denk vanuit je doelgroep

Je hebt als het goed is een doelgroep gekozen die past bij het verhaal van jouw bedrijf. Je hebt een visie. Een ideaalbeeld waar jouw klanten ook in geloven of willen bereiken. Dit is het verhaal dat je aan jouw klanten wil delen. En belangrijker nog; jij wilt je klanten vertellen wat je voor hun kunt doen en oplossen. Maar dan wel op zo’n manier dat het over hen gaat. Bekijk het vanuit hun ogen. Waarom ben jij hun held? Hun Zorro? Dit verwerk je in je online teksten en in de content die je maakt en plaats dat strategisch. 

– Een uitgebreide introductie over jou of het bedrijf? Zeker heel bepalend! Maar plaats dat op de “over ons/mij” pagina. Jouw klant navigeert daar pas heen als er interesse is gewerkt.

– Probleemherkenning bij de klant? Zeker op de homepage. Je wil ze meteen aan laten haken. Denk qua copywriting;
1. identificeren met de persona, het probleem herkennen
2. schrijven naar wat ze wensen
3. o
plossing aanbieden
4. aangeven HOE jij dat doet, waar jij voor staat en wie je bent
5. b
ewijs (testimonials bijvoorbeeld)

 

– Een korte uitleg over een onderscheidend karakter van jouw bedrijf? Ook zeker homepage, kort maar krachtig.

Hierbij zorg je dus voor een goede balans tussen waar jij als bedrijf voor staat – je waarden – en de behoefte(s) van jouw ideale klant. Maar dat laatste staat altijd voorop. 

Tippie: blogs werken erg goed om deze problemen uitgebreider te benoemen. Daarnaast geven die teksten je extra waarde voor Google zodat je beter gevonden kunt worden. 

Tip 4: Welke kleuren passen bij jouw merkidentiteit?

Ik heb er een hele blog over geschreven. Jouw merk straal je in alles uit, in je tone of voice en je teksten maar ook in je kleurkeuze. Wat past bij jou maar wat past er ook bij jouw doelgroep? Ditzelfde geldt voor vormen, lettertypes en de keuze voor foto’s of animaties. Een zakelijke ondernemer hanteert een andere uitstraling op zijn website dan een patisserie gespecialiseerd in cupcakes voor babyshowers. De visuele vormgeving en het merk zeggen voornamelijk iets over jou.

Tip 5: Als je alleen naar je visuals kijkt, is het dan nog steeds duidelijk wat je verkoopt? (Thanks to Eppo Zeegers)

En daar is alles mee gezegd. Toen ik voor het eerst mijn website toonde aan verschillende mensen (dat is trouwens ook een goede tip – kies wel voor mensen binnen je doelgroep) vroeg ik of alles duidelijk was. Dat was zeker zo, maar die ene waardevolle opmerking van Eppo is me altijd bijgebleven. Mijn eerste website had allerlei foto’s van Spaanse omgevingen en paardrijdspullen. Past lekker bij Zorro dacht ik. Het complimenteerde mijn merkidentiteit zeker, maar het communiceerde absoluut niet wat ik wilde vertellen.

Video’s, infographics, blogs… aaargh!
Naast tekst en beeld zijn er zoveel manieren om uit te leggen wat jouw bedrijf biedt. Kies vooral één vorm die bij jou past. Ga je niet in een bocht wurmen om een vlog te maken omdat juist video bij jouw concurrent het goed doet. Houd het bij jezelf, en daarbij, bij de kern van je merkidentiteit. Ik weet zeker dat je daarmee mensen enthousiast krijgt.

Brand storytelling gaat verder dan je website. Je zet het in op al je communicatiekanalen zoals bijvoorbeeld social media. Zeker social media is een mooi medium om het verhaal achter het merk door te laten schemeren, maar het kan ook zeker zónder social media! 
Hoe pak jij dit aan? Heb je een goede strategie op papier? Let me know!

Let’s get those beautiful stories out there!

Toch nog moeite met het bepalen van je merk? Doorloop dan eerst deze 5 stappen om tot je sterke en authentieke merk en merkverhaal te komen. 

Geef een reactie

Sluit Menu