Branding en UX, vijanden of vrienden?

Als iets duidelijk is in de marketingwereld dan is het wel dat het lijkt alsof er ieder jaar tientallen nieuwe termen de kop op steken. Zo is UX, User Experience, er één van de afgelopen jaren. Vaak kom je erachter dat het net iets nieuwere aanpakken zijn van manieren waar je al mee werkte. In dit geval wil ik je vertellen dat UX en branding – branding is voor mij strategische brand positioning – goed hand in hand gaan. Sterker nog; ze complimenteren elkaar. Laat me uitleggen waarom.

UX en Branding
Daar waar ik met het maken van een strategisch branding document op een bepaald moment de brand experience induik waarbij de marketingkant van een merk centraal staat, gaat UX meer in op de functionaliteit van hetgeen je wilt neerzetten. De functionaliteit van je product – vaak een website – wordt benaderd vanuit je doelgroep aan de hand van een persona (net als in mijn aanpak) én getest met je doelgroep. Inderdaad, letterlijk getest. Als je bekend bent met design thinking dan weet je dat het maken van prototypes die je vervolgens test ontzettend belangrijk is. Je krijgt hierdoor direct feedback van de doelgroep en kunt de functionaliteit van hetgeen je maakt aanpassen voordat je daadwerkelijk ‘live’ gaat. Prototypes zijn bijvoorbeeld werkende wireframes of apps zonder definitief grafisch design. UX vind ik daarom een fantastische toevoeging aan het branding proces. Natuurlijk wil je ook graag de marketingkant uitwerken wanneer je met de branding van je merk aan de slag gaat. Dit is enorm handig voor je marketingstrategie, maar gelukkig hoef je niet voor het een het andere te laten. Het kan namelijk allebei!

De basis
Zowel voor UX design als voor een marketing branding document is de basis gelijk. De basis is onder andere het vormen van je ‘why’, merkverhaal, bedrijfsidentiteit en doelgroep (mét persona). Vanuit deze basis kun je je gaan richten op de marketingzijde (hoe ga ik vertellen waar ik voor sta) of op de functionaliteitzijde (wat geeft mijn klant de beste ervaring en de juiste informatie). Beide zijn belangrijk en komen uiteindelijk weer samen in wat UI (user interface) heet binnen UX-termen of visual branding binnen branding.

Verbindende factor
Ik eindig een branding document vaak met een briefing voor de grafisch designer en web designer. Daarin beschrijven we onder andere welke look & feel we zoeken voor het logo, de huisstijl en de website (en eventueel andere grafische uitingen), maken we een moodboard en omschrijven we gedetailleerd de karaktereigenschappen van het merk zoals waar het voor staat, sfeer en de kleuren die daarbij passen. De designer kan op deze manier een goed beeld krijgen van het merk. Leuk genoeg is dat een UI designer ook werkt vanuit deze benadering. Het verbindende woord is “persoonlijkheid”. Een merk is niet een plat verzinsel maar het is bijna een levend organisme waar een identiteit aan gekoppeld wordt. Dankzij het gebruik van zowel branding als UX, gaan designs niet alleen matchen met de merkpersoonlijkheid, ze zijn functioneel gezien ook erg sterk en aansprekend voor de doelgroep. Een dubbele win-win dus.

Er is nog zoveel meer
Branding en UX zijn dus complementair aan elkaar. Mijn mening is dat ze elkaar versterken en ervoor zorgen dat een merk optimaal neergezet kan worden. Zowel in de markt, als op marketingniveau, als op interactief (online) niveau. UX mag echter nooit verward worden met branding, het is niet hetzelfde en het vraagt andere vaardigheden van de persoon waarmee gewerkt wordt. Daarbij komt dat UX – net als branding – een vak apart is en in dit blog natuurlijk bij lange na niet in detail heeft uitgelegd wat UX inhoudt. Des te meer een reden om een workshop hierover te volgen. Ik organiseer er zelf één met een UX designer in Toronto. Mocht je in de buurt zijn, 8 augustus 2018… 😉

Sparren over branding? Je weet me te vinden.
Sparren over UX? Tessa Wassenaar is de ijzersterke UX designer met wie ik de workshop geef.

 

 

Wil jij branding tips in je inbox ontvangen en als eerste op de hoogte gesteld worden van de avonturen van Zorro Branding in Canada? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

Leave a Reply

Close Menu