De beste sociale media voor het meest langdurige resultaat

Er zijn weinig tegengeluiden als het gaat om het gebruik van een social media strategie in een bedrijf. Terecht, zou je zeggen. Toch is het verstandig om goed na te denken welke sociale media winstgevend ingezet kunnen worden en waarom.

Brand awareness vs. Conversie
Daarvoor moet je eerst een onderscheid maken in waarom je sociale media inzet. Gaat het om brand awareness of is conversie ook heel belangrijk. Grotere bedrijven met goede marketingbudgetten kunnen voor beide doelen gaan. Brand awareness vergroten is zeker te realiseren met het gebruik van advertenties. Zo ook conversie. Maar wel met de juiste budgetten. Dat is waar kleinere bedrijven het vaak lastiger krijgen zonder een team van social media experts met een beschikbaar budget. Waar ga je op inzetten? In dit artikel wordt specifiek gekeken naar wat er dan wel mogelijk is op social media gebied voor de kleinere bedrijven met de kleinere budgetten.

De urgente vraag
Welke sociale media moet ingezet worden? Daarvoor hoef je niet enkel naar de doelgroep te kijken. Een onderzoek onder de doelgroep geeft zeker een goed inzicht in welke kanalen zij gebruiken. Wat daarin echter het belangrijkste is om te weten is welke kanalen ze gebruiken om een antwoord te vinden op een urgente vraag. De urgente vraag waarvoor ze voor het antwoord bij jouw bedrijf uit moeten komen.

Waarvoor de meeste sociale media bedoeld zijn
Veel social media kanalen zullen de gebruiker niet bij jou uit laten komen omdat de gebruiker gewoonweg social media niet gebruikt om een antwoord te vinden op zijn/haar vraag. Veel social media zijn zo ook niet ingericht. Ze hebben een entertainment-functie en, niet geheel verrassend, een sociale functie. Gebruikers willen elkaar graag op de hoogte houden van de gebeurtenissen in hun leven. Natuurlijk zijn er in de loop der tijd kansen gecreëerd voor bedrijven (en personen) om zichtbaar(der) te worden op deze platformen en daar de vruchten van te plukken. Niet verrassend dat daar voornamelijk voor betaald moet worden, Facebook is immers ook een business met een winstoogmerk. Voor niets gaat de zon op. Maar net zoals een tv-reclame de kijker interrumpeert, zo doet een – al dan niet betaalde – bedrijfspost dat ook. Zit jouw doelgroep op dat moment op jouw bedrijf te wachten?

Waarom sociale media vaak weinig effect heeft
De levensduur van social media posts zijn bijzonder kort. Twitter is in dit geval het snelst bewegende platform. Een tweet heeft een levensduur van ongeveer 15 minuten. Het is de reden dat sommige gebruikers meerdere keren per dag dezelfde tweet posten. Grote kans dat het een ander publiek bereikt de tweede keer.

Facebook volgt na Twitter. Voordat een post daar verdwijnt zijn er ongeveer 6 uur voorbij. Meer posts plaatsen zou een groter effect kunnen geven, maar 3x per dag met content komen dat daadwerkelijk waarde geeft aan de lezer… Dat is een flinke klus.

Dan zijn er ook nog Instagram en LinkedIn. Daar blijven posts tussen de 21 en 24 uur te zien.

De vluchtigheid van social media is niet te ontkennen. We kunnen onszelf ook wel indenken dat content erg uitzonderlijk moet zijn wil iemand er niet overheen scrollen. Probeer je eens in te denken in de gebruiker –niet zo moeilijk als je zelf ook social media gebruikt – zit iemand op jouw posts te wachten? En zo ja, op welke content wel en welke niet?

Het moet gezegd dat dit niet per definitie aangeeft dat vluchtige social media zoals Facebook, Twitter, Instagram en Linkedin geen effect kan hebben, maar het gevaar is groter dat het dat niet heeft. Een succesvolle social media-strategie gaat over het bereiken van je lezers. Daarmee wordt bedoeld dat alle energie gaat naar de aandacht krijgen van jouw ideale publiek. Wanneer zijn ze online? Op welke content reageren ze het beste? Een goede dagelijkse analyse kan inzichten geven in deze getallen. Maar het belangrijkste blijft natuurlijk: post niet om het posten. Maak boeiende content die jouw lezer echt zal helpen. Want daar gaat marketing uiteindelijk om, het steunt op empathie en service, aldus Seth Godin in zijn boek This is Marketing.

Welke social media beter fungeren en waarom
Tijd om ons te verplaatsen in de schoenen van een persoon met een probleem. Laten we zeggen dat Jan op zoek is naar een manier om het mierenprobleem in zijn keuken tegen te gaan. Wat is het eerste dat hij zal doen als hij internet gebruikt? Juist. Een zoekmachine openen en een vraag intypen. De zoekresultaten zullen hem helpen om een antwoord te vinden.

In tegenstelling tot bovengenoemde sociale media zijn er ook andere social media met een langere “lifespan” die tevens een soort zoekmachinefunctie hebben. YouTube bijvoorbeeld. Dat wordt gezien als een sociale media. Onder sociale media wordt verstaan: een site die een netwerk verschaft voor mensen om te connecten. Het voordeel aan YouTube is dat niet alleen de levensduur van een video meer dan twintig dagen is, ook komen video’s in de zoekresultaten van Google te staan. Dat is de reden dat veel bedrijven investeren in videocontent en dat op YouTube plaatsen, omdat het je aanwezigheid op het internet, en de kans om gevonden te worden op specifieke keywords aanzienlijk vergroot. Daarbij wordt YouTube dus ook regelmatig gebruikt om informatie op te zoeken, naast de andere functie die het heeft, namelijk een bron van entertainment.

Hetzelfde geldt voor Pinterest. Vooral voor retail, fotografie en visuele producten en diensten is dit een interessant medium. Pinterest pins komen terug in Google afbeeldingen-resultaten, wat wederom een extra kans geeft om gevonden te worden. Een Pinterest post heeft een lifespan van vier maanden.

Op Linkedin kun je tegenwoordig ook steeds makkelijker content vinden als je in de zoekbalk een onderwerp intypt en de filter “content” aanklikt. Toch verdwijnt daarmee niet de levensduur van een gemiddelde post. Waar LinkedIn wel een mooi verlengde voor kan zijn is voor de echte long-tail content: blogs. Als je de inhoud over en over kunt gebruiken, gaan blogs op zijn minst wel twee jaar mee. Met de juiste content in blogs kun je marketing inzetten met het meeste effect. Zoals Seth Godin al zei: de beste marketeers zijn degenen die oplossingen en mogelijkheden bieden aan mensen om hun problemen op te lossen en door te gaan. De juiste sociale media kunnen een blog ondersteunen en het bereik vergroten.

Laten we weer denken aan Jan. Hij heeft zojuist een blog gelezen over preventieve maatregelen om een mierenplaag te voorkomen. Die blog stond op een website waar hij overigens ook producten kan bestellen om het probleem nu op te lossen.

Wees kritisch
Ongeveer 64% van de bedrijven spenderen 6 of meer uren per week aan het creëren van sociale media content. 37% spendeert 11 uur of meer. Daar zit de tijd voor het maken van blogs, nieuwsbrieven, video’s, podcasts, etc. nog niet bij in. Vraag jezelf af: zijn deze uren slim besteed? Brengt het op wat het zou moeten?
Een kritisch houding innemen naar alle vormen van marketing binnen een bedrijf kan nooit verkeerd zijn. Zeker op het gebied van platformen die regelmatig veranderen. Jongeren gaven ruim 2 jaar geleden al aan dat ze niet meer kijken naar advertenties op hun feeds en er gewoon overheen scrollen. Zullen zij een zintuig ontwikkelen dat oudere generaties niet hebben?

Hoe het ook zij; blijf focussen op marketingstrategieën en tactieken die écht een verschil maken in de bedrijfsresultaten. De hoeveelheid likes of volgers op een pagina zeggen helemaal niets, ze flatteren alleen je ego.

Twijfel jij over jouw (social) media strategie? Laten we er eens over praten. Stuur een mail naar info@zorrobranding.com

Liever eerst zelf aan de slag? Dan is de online cursus (niet dure) MARKETING ZONDER SOCIAL MEDIA wellicht iets voor jou.

Leave a Reply

Close Menu