Een voorbeeld van sterke branding: Bloesem Uitvaart

Als we het over sterke merken hebben dan denken we vaak aan grote jongens zoals Coca-Cola, Red Bull en Dove, maar juist kleine en persoonlijkere merken kunnen het verschil maken. Waarom zouden zij niet in staat zijn om vanuit een identiteit te kunnen werken? Ik heb er inmiddels al genoeg gevonden en dit keer licht ik een bedrijf uit dat je misschien in eerste instantie niet zou verwachten, eentje uit de uitvaartbranche.

Bloesem Uitvaart.

Krijg je een ongemakkelijk gevoel bij het lezen van uitvaart? Omdat het over de dood gaat, of je er niets van weet, of het een ver-van-je-bed-show is? Niet nodig, volgens Caroline van Engen (oprichtster). Ze heeft zelf ondervonden dat bij het overlijden van een dierbare er gebrek is aan toegankelijke en relevante informatie rondom de gang van zaken. Het vormt haar drijfveer om Bloesem Uitvaart een succes te maken. Om het stigma op deze markt weg te halen.

De “why” van Bloesem Uitvaart
Een aantal jaar verleden verloor Caroline kort op elkaar haar ouders. Overmand door verdriet schrok ze beide keren oprecht van de standaardisatie en gebrek aan emotie waarmee ze te woord werd gestaan door de uitvaartorganisatie. Op dat moment werd het zaadje geplant om hier een ommekeer aan te gaan geven. Dit móest beter! In tegenstelling tot wat zij ervaarde vond ze dat een uitvaart het troostend begin moest zijn van het rouwproces.

Caroline pakte een probleem dat zij tegenkwam op. Ze kwam erachter dat zij niet de enige was die tegen deze onpersoonlijke benadering en gebrek aan informatie aanliep. Haar zogezegd kwalitatieve onderzoek gaf genoeg bewijs dat dit een breed gedragen probleem was, en is.

Het verschil met andere uitvaartondernemingen

Ze bedacht: Bloesem Uitvaart. Een bedrijf dat (uitvaart) consumenten tijdig van informatie over de uitvaartbranche voorziet op een toegankelijke en oprechte manier. Want als dit gebeurt, maakt men bewustere keuzes. Dit leidt tot een uitvaart op maat en doet afbreuk aan de gedachte die over het algemeen heerst: “het hoort nou eenmaal zo”. Informatie is key! Op het moment dat men kiest op basis van informatie in plaats van onwetendheid, kiest men bewuster. Dit geeft kracht voor de periode die volgt. En draagt bij aan een goede start van het rouwproces. Deze boodschap heeft Caroline zowel in haar bedrijfsnaam – Bloesem Uitvaart – als in haar kernwaarden verwerkt.

Bloesem staat voor levenskracht. Een passende uitvaart geeft kracht voor de periode die volgt.

En haar merkwaarden zijn niet voor niets:
Toegankelijkheid
Oprechtheid
Puur/fris

 

Een kloppende merkidentiteit bij de WHY als je het mij vraagt.

Corporate storytelling bij Bloesem Uitvaart

Uit de identiteit van Bloesem Uitvaart kun je opmaken dat het draait om het bieden van informatie zodat mensen zelfverzekerd kunnen staan in het proces om te beslissen over een uitvaart. Dit zie je terug in alle vormen van communicatie.

  • Caroline verspreidt huis-aan-huis informatiebrochures met de top 10 grootste misvattingen/vragen binnen de uitvaart. Deze content is ook online te vinden
  • Op Instagram post ze voornamelijk informatie in quotes
  • Blogs op haar website en Facebook posts gaan met name over mogelijkheden en verstrekken informatie
  • Op lokaal niveau organiseert ze informele informatiebijeenkomsten met een thema in café-setting
  • Op de website van Bloesem Uitvaart kun je “Mijn Laatste Wensenboekje” bestellen. Hierin kun je óf zelfstandig wensen vastleggen voor nabestaanden óf onder begeleiding van Bloesem
  • En dat is nog lang niet alles… Volg Bloesem Uitvaart om op de hoogte te blijven.

Kleur & designs
Je vindt de kleur zwart niet terug in de uitingen van Bloesem Uitvaart. Iets wat je misschien wel zou verwachten in deze branche. Dit, en alle vormen, kleuren en lettertypes, zijn bewust gekozen in de designs en communicatie. Want kleuren hebben effect, zie ook. Zo koos Caroline specifiek voor een blauwe jeansachtige kleur. Het is een bekende en vertrouwde kleur en de kleur van de lucht; puur. Wit zit ook in het kleurenpalet vanwege de frisheid en transparantie die het uitstraalt.

Bloesem Uitvaart maakt een verschil. Geen zwart, triest en voornamelijk volgens vaste protocollen-werk, maar een gedreven, persoonlijke aanpak en veel openheid. Met uiteindelijk doel dat klanten mogelijkheden zien en een passende uitvaart beleven zodat het bijdraagt aan een goede start van het rouwproces. Want daar gaat het uiteindelijk om.

Zorro Branding is altijd op zoek naar goede merkverhalen en sterke merkidentiteiten. Ken jij een bedrijf, of ben jij een bedrijf, dat ook als voorbeeld gezien kan worden? Laat het in de comments weten.

Wil jij op de hoogte blijven van mijn blogs en activiteiten in Canada? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief die ik 1x per maand verstuur. Je kunt je op ieder moment uitschrijven. 

This Post Has One Comment

Leave a Reply

Close Menu