Hoe ik niet alleen vóór mijn bedrijf werk, maar ook áán mijn bedrijf

Wanneer je een ondernemend type bent zoals ik, ligt het gevaar al snel op de loer dat je uren opgeslokt worden door uitvoerend werk. Een mailtje hier, netwerkborrel daar, extra stap voor deze klant en nog even de webtekst afschrijven voor die fijne ondernemer. Wat natuurlijk goed is – begrijp me niet verkeerd – maar daardoor verdwijnt de doorontwikkeling van mijn eigen merk naar de achtergrond en dat is niet de bedoeling. Net als een persoon haar persoonlijkheid ontwikkelt, ontwikkelt ook jouw merk, jouw bedrijf, door de tijd heen. Je stelt doelen op, wensen, en maakt strategische beslissingen. En om dat te kunnen blijven doen tussen alle bedrijven door, gebruik ik de volgende manieren:

Clean slate day
Als je mijn social media een beetje bijhoudt dan heb je gezien dat ik na de vakantie gesard werd door een vervelende gebeurtenis. Op de één of andere manier had ik het voor elkaar gekregen dat mijn complete inbox weg was, mijn opgeslagen contacten in die inbox, en mijn hele mailadres. Er was geen back-up van beschikbaar, oftewel het enige dat ik kon doen was incasseren en accepteren. Ik maakte snel opnieuw mijn emailadres aan en staarde naar een volledig lege inbox. Hoe dat voelt is lastig te omschrijven maar ondanks veel negativiteit voelt het ook puur en fris en nieuw. Juist op dat moment is bij mij het idee voor een clean slate dag ontstaan. Wat als je eens of een paar keer per jaar bedenkt wat je met je bedrijf zou doen als je het even helemaal opnieuw mocht doen. Wat zou je aanpassen? Welke diensten zou je aanbieden? Welke processen zou je doorlopen om zaken te optimaliseren? Voor mij was dit een onwijs verhelderende dag waar diverse doelen uit zijn gekomen.

Werken met een professional met een frisse blik
Iedereen die een eigen toko runt, weet dat één van de moeilijkste onderdelen het maken van keuzes is. Je staat er uiteindelijk alleen voor als je een keuze maakt, het is jouw verantwoordelijkheid. Net als het laten groeien en het ontwikkelen van je merk. Maar zoals bij iedereen het geval is, raak je op den duur een beetje blind voor je eigen werkplek. Wat mij heel erg helpt, is het werken met een professional die een frisse blik en (soms) kritische noot geeft op wat je doet. In mijn geval werk ik met brand expert Liesbeth van Another Brand Story die in veel aspecten van haar werkt overlapt met het mijne. Daarom vind ik het fijn om met haar te sparren. Uiteindelijk maakt het niet uit met wie je werkt, als die persoon maar waardevolle informatie kan geven vanuit eigen ervaring en kennis en een frisse kijk op jouw bedrijf heeft.

Dromen over, en dingen in de week leggen
Maar het belangrijkste vind ik misschien nog wel dit…: Geef het dromen nooit op! Heb onrealistische dromen, ervaar hoe je bedrijf kan zijn als je alle middelen had, en probeer het dan te leven. Niets is zo mooi en fijn om te mogen dromen. Mij motiveert het om door te gaan. Als mijn dromen me echt raken, leg ik ze in de week. Ik heb een dromenlijstje voor Zorro die ik eens in de zoveel tijd bekijk. Soms streep ik er dingen af omdat ik ze uit heb kunnen voeren. Op andere momenten voeg ik een droom toe waarvan ik weet dat ik hem uit ga laten komen. Ik moet alleen eerst het idee in de week leggen om te kijken hoe ik er ga komen. Geduld is een schone zaak.

Met groetjes die een indruk achterlaten,

Jane

Wil jij branding tips in je inbox ontvangen en als eerste op de hoogte gesteld worden van de avonturen van Zorro Branding in Canada? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

Leave a Reply

Close Menu