Lessen voor ondernemers van een online ondernemer

Hoe realistisch is remote werken?

Tips voor online ondernemers en online ondernemers in spé. Maar ook interessant voor de niet online ondernemer!

Het klinkt heel aantrekkelijk: je eigen zaak hebben, volledig online. Een locatieonafhankelijk leven waarin je de laptop-lifestyle adopteert. Zie jij jezelf al in een hangmat liggen met je laptop? Is dat een realistisch beeld? Niet echt als je in Toronto woont waar het in de winter makkelijk -20 graden wordt.

Het is een uitdaging
Ik heb het in dit geval over online ondernemerschap, niet remote werken voor een werkgever. Iemand die online wil ondernemen geeft zichzelf een aardige uitdaging. De trend van de digital nomad is wellicht weer wat overgewaaid, waarschijnlijk omdat men zich erop verkijkt. Om te beginnen zijn wij human beings sociale wezens. Echte connecties leggen we het liefst face-to-face. Althans, als ik vanuit eigen ervaring spreek onthoud ik beter de mensen die ik in het echt heb ontmoet.

Maar goed, iedereen die een online onderneming start heeft een goed netwerk dat hem/haar kan opvangen toch? Hm, daar gaat het vaak mis. Juist omdat je niet overal in real life bij kunt zijn, zul je moeten kunnen terugvallen op je netwerk én goede PR en marketing in moeten zetten.

Hoe doet een online ondernemer marketing?
Heb je even?
Datzelfde antwoord kan ik je geven als je me vraagt hoe je een netwerk bouwt of onderhoudt als je remote werkt. Daar ligt nogal wat aan ten grondslag.

Maar om je beetje een idee te geven… En dit geldt overigens ook weer voor iedere ondernemer.
Wat betreft netwerk zijn de volgende zaken belangrijk.

 1. Weet wie je in je netwerk wilt hebben en waarom. Wees daarin specifiek en kijk of je via internet een goede relatie kunt opbouwen. Pro activiteit is een vereiste in dit spel. Hoe je toegang krijgt tot deze mensen is aan jou. Via email, een telefoontje of een persoonlijk direct berichtje via social media, vind uit wat voor jou het prettigste werkt. Maar nogmaals, wees proactief.
 2. Heb je netwerk ook iets te voeden. Een relatie onderhouden kost tijd en energie. Het vereist meer dan een Facebook post waarvan je hoopt dat een specifieke persoon hem zal zien. Deel daarom direct jouw kennis of specifieke informatie waar je beiden van zult profiteren.

Wat betreft marketing zijn deze dingen belangrijk.

 1. Alle begin heeft een strategie. Hoe wil jij naar buiten komen? Kom jij als professional naar buiten of als merk? Wat houdt het merk precies in? Dit is het stukje strategische branding. Dat komt nog voor het stukje visuele branding zoals een logo en een website.
 2. Niet alleen een strategie voor je merk of personal brand is belangrijk, ook een strategie voor je marketing. Wat wil je als bedrijf bereiken en welke weg moet je daarvoor bewandelen?
 3. Met een merk- en een marketingstrategie in de pocket, komt het tot het kiezen van de kanalen die je gaat inzetten om je doelgroep te bereiken. Daarvoor is het weer belangrijk om te weten wát je precies gaat delen en voor wie. Wie is je ideale klant, waar kun je hem/haar bereiken en waar hebben ze behoefte aan? Als online ondernemer denken we vaak dat social media marketing het antwoord is op alles, vooral omdat wij nou eenmaal online ondernemen dus dat staat dan ook wel zo professioneel (en is lekker makkelijk – maar eigenlijk niet dus) en online. Maar zeker deze manier van marketing vraagt een scherpe strategie en tactiek. Wees kritisch ten opzichte van social media marketing, gebruik daarvoor eens dit blog.

Stel je hebt een gedegen strategie om online te gaan ondernemen. Welke voor- en nadelen mag je dan verwachten?

Voordelen

 • Je eigen uren bepalen
 • Werken waar je wil
 • Alles is online waardoor je geen papierwinkel hoeft bij te houden
 • Geen onnodige reistijden

Wat kan tegenvallen…

 • Soms geen toegang tot internet
 • Geen face-to-face contact wat zowel je werk als je marketing/sales/netwerk uitbouwen in de weg kan zitten
 • Rooskleurige beeld dat niet klopt (niemand werkt een dag vanuit een hangmat)
 • Onprettige werkomgeving als je vanaf verschillende plaatsen wilt werken
 • ‘Cabin fever’

Oplossing voor de nadelen
Ik wil graag het rooskleurige beeld dat er rondom remote werken hangt wat realistischer maken. Maar natuurlijk gelt dat het prettig is om online te kunnen ondernemen. En daarom zijn er ook op een hoop nadelen oplossingen te bedenken.

 1. Zo zou ik altijd aanraden om in zogeheten co-working spaces te werken. Daar komen diverse ondernemers bij elkaar om een dag – of vaker – per week buitenshuis te werken. Je betaalt een kleine bijdrage en kunt zo van wifi, koffie/thee en faciliteiten gebruikt maken (het verschilt per co-working space wat je krijgt). Zo voorkom je het ‘cabin-fever’ zoals het in Canada wordt genoemd. Remote werken kan heel eenzaam zijn. In die co-working spaces worden vaak ook leuke en leerzame workshops gegeven. Verder heb je de mogelijkheid om andere ondernemers te ontmoeten en zit je een keer aan een fatsoenlijk bureau (niet 100% gegarandeerd). Veel van die spaces zijn gefocust op het bouwen van communities. Doe daar je voordeel mee.
 2. Ook zijn er genoeg online communities waar aansluiting bij gevonden kan worden. Als je social media gebruikt kun je zoeken op Facebook of Linkedin naar groepen die bij jou passen, of je start bijvoorbeeld zelf een groep op Slack of Meetup, of geeft je bijdrage op forums zoals Reddit.
 3. Wat ook helpt: klanten naar je toe halen. Zelf ben ik een ondernemer die andere ondernemers helpt met het neerzetten van een authentiek merk en een bijpassende marketingstrategie (zonder gebruik te hoeven maken van social media) om ze te laten groeien. Dit doe ik met een sociale missie. Daarom ben ik bezig met het opzetten van een mastermindreis / workation / business reis / you name it. Daarmee breng ik ondernemers bij elkaar zodat ze kunnen leren en kennis uitwisselen. Zo creëer ik een ideale win-win situatie: ik zie mijn klanten toch in het echt én we maken een sociale impact doordat we tijdens de reis ook met lokale ondernemers werken en hen helpen met hun bedrijf. Denken in mogelijkheden, zeg ik altijd maar!

Na dit verhaal, hoe klinkt remote werken of online werken je nu in de oren? Is het iets waar jij voor zou tekenen of blijf je liever in het bekende en vertrouwde? Waar overigens helemaal niets mis mee is. Je kunt namelijk altijd de avontuurlijke schoenen aantrekken en meegaan op een mastermindreis om hier eens verder over na te denken 😉!

Heb jij nog wat voor- of nadelen aan te vullen? Of een paar oplossingen die remote werken wat gemakkelijker maken? Tips voor online ondernemers?
Laat het me vooral weten door een mail te sturen of een comment achter te laten!

Leave a Reply

Close Menu