Hoe val ik (online) op?

Waarom ik vond dat ik niet onderscheidend genoeg was (en misschien nog steeds niet).

Het is een vraag waar veel ondernemers mee worstelen. Hoe val ik op tussen alle aanbieders? Vaak denken we dat betaalde advertenties daar het antwoord op is, maar ook dat werkt lang niet altijd. 

Waarom niet? Dat is een ander onderwerp en daar ga ik vandaag niet op in. Wat ik wel met je wil delen is waarom ik vond dat ik niet onderscheidend genoeg was (en misschien nog steeds niet), en waarom dat aan me at. Onderscheidend zijn is namelijk enorm belangrijk om meer klanten te krijgen!

Verbinding komt door personality
Zorro Branding is gebouwd op de overtuiging dat een merk met personality veel beter de verbinding aan kan gaan met je klanten dan een merk zonder duidelijke identiteit. En met identiteit bedoel ik niet je logo, website en huisstijl, ik bedoel echt een onderscheidend karakter. Vaak wordt die personality gevormd door de persoon die achter het merk schuilt. Zeker als je, net als ik, zelfstandig ondernemer bent, bén jij je merk. Jij bent één van je USP’s (Unique Selling Points) of UBR’s (Unique Buying Reasons).

Vertalen naar mijn communicatie
Het vervelende was, ik wist precies wie ik was – dit pakketje met talenten, kwaliteiten en ervaring is enkel in mij terug te vinden – maar de vertaling daarvan lukte niet. Dat is totaal iets anders. Ik kreeg het niet voor elkaar om dat te laten zien, met name omdat ik dingen die mij juist onderscheidden van anderen, niet essentieel vond om te delen. Misschien herken je het wel; je houdt bijvoorbeeld ontzettend van kalligraferen in je vrije tijd, of je bent een onwijze natuurliefhebber en wandelt ieder weekend, of je bent een vrouwenrechtenactivist naast je eigen bedrijf… Het zijn zomaar voorbeelden die heel wat zeggen over je persoonlijkheid maar je wellicht niet bij je bedrijf vindt passen.

Maar het maakt ons tot wie we zijn…

Mensen vinden het juist leuk om de persoon achter een merk te leren kennen. De praatjes over onze diensten, die kennen ze wel. Ze maken pas de beslissing om met je te werken gebaseerd op jouw persoonlijkheid.

Dus in plaats van dat ik mijn liefde voor natuur, dieren, (en Disney) en mijn creativiteit als dansen, acteren en schrijven scheidde van mijn bedrijf, breng ik dat nu juist naar voren. Of althans, dat wil ik proberen. Ik houd van veelzijdigheid, van verschillende dingen. Ik ben assertief en een doorzetter. En dat zie je terug in mijn klanten, die zijn vaak vrij divers en hebben ook meerdere passies.

Persoonlijkheid is een differentiator
Begrijp me goed, dit staat los van je bedrijfswaardes of andere USP’s of UBR’s die je kunt hebben. Die onderscheiden je ook. Maar hoe kan jij je als persoon onderscheiden als we niet weten wie je als persoon bent? Met al je meningen en interesses. Zoals gezegd, dit is ook een differentiator.

Onzekerheid
Ik ben lang onzeker geweest. Tot mijn mid-twintiger jaren. Dus misschien was ik bang om de echte Jane te laten zien? Bang voor de meningen van anderen. Dat ze me niet serieus zouden nemen, raar zouden vinden, botsen omdat ik een andere mening heb…

Nou en!

Dat hoort erbij als je je wilt onderscheiden. Want alleen dan vinden we de beste matches met klanten.

En beste matches leiden vaak tot de beste resultaten.

Dus ik probeer mezelf steeds echter te profileren. Dat doe ik niet in 1x goed en daar heb ik ook hulp voor ingeschakeld – want gheghe, je eigen vak op jezelf uitoefenen is één van de moeilijkste dingen 😉 – maar ik ben op weg. 

Doe je mee?

P.S. Als je wilt weten hoe je tot een merkpersoonlijkheid komt, dan heb ik een handig stappenplan voor je met alle ingrediënten die je nodig hebt.
Je kunt het hier downloaden

Leave a Reply

Close Menu