Influencer marketing een slecht idee?

De afgelopen maanden heb ik mezelf verdiept in influencer marketing. Het is niet meer weg te denken uit het marketinghandboek, en naast dat, slaan een hoop bedrijven een richting in op zoek naar een gouden relatie met een influencer.

ROI
Ik sprak er met een ondernemer over die het hele idee afdeed. “Waarom vind jij influencer marketing dan een slecht idee?”, vroeg ik hem. Waar hij met name op afknapte was dat hij vond dat het slecht te herleiden was of de investering, de marketing, iets opleverde. Volgens hem was er sprake van een slechte ROI…

Twee zaken die ik daarop kon zeggen.
1. Het hangt er maar net vanaf wat voor influencer marketing campagne je inzet om te bepalen of je echt de ROI niet kunt meten.
2. Het doel van influencer marketing is niet altijd conversie. Naamsbekendheid is veel waard, een goed imago creëren voor je doelgroep is via influencer marketing een goede optie.

Influencer marketing niet van deze tijd
Maar ik zei geen van die dingen. Ik benadrukte hem juist dat influencer marketing niet iets nieuws is. Dat we door de jaren heen altijd geprobeerd hebben met een bekende naam iets bij het publiek aan te prijzen, en dat hij het waarschijnlijk ook al tijden deed. Begonnen we eerst met het vermelden van het productiebedrijf op het vee (letterlijk branden), gingen we naar commercials met celebrities, gebruiken we nu social media en personen met veel volgers, en belangrijker nog; veel interactie, om potentiele klanten ons merk onder de neus te drukken. Het is niet veel anders. Enkel het medium.

Mogelijkheid tot gesprek
Jammer dat hij er zo tegenaan keek. Iets hoeft niet altijd direct resultaat te hebben of tot conversie te leiden in mijn ogen. Een gesprek met je doelgroep is net zo waardevol. En daar vind ik persoonlijk influencer marketing juist een toevoeging geven. Als je het op die manier gebruikt en niet enkel voor de ROI gaat zoals velen doen of willen, kun je een hoop te weten komen over je doelgroep. Je creëert een mogelijkheid om met ze in gesprek te gaan. Is dat niet veel meer waard dan de aankoop van een lamp of tas? Een echte plus wat mij betreft.

Maar ik ben ook een beetje skeptisch
Hoe lang influencer marketing effect blijft hebben op het publiek wanneer het wél op conversie aankomt, weet ik niet. Er poppen zoveel influencers op die op een onnatuurlijke manier producten gaan promoten dat de nepheid er vanaf straalt. Ik vind het leuk voor ze dat ze zo hun geld kunnen verdienen, maar het schiet op deze manier het doel voorbij. Ik geloof ze niet. Vinden ze dit merk echt zo goed? We worden tegenwoordig toch ook niet meer aangejaagd om scheermesjes van Gilette te kopen omdat Roger Federer er een glad koppie van krijgt? Als we op influencer-gebied sowieso de macro influencers (celebrities) buiten beschouwing laten, en kijken naar de micro’s – die mijn voorkeur genieten – dan lijkt het me een kwestie van tijd voordat die ook geloofwaardigheid verliezen, ook al staan ze dichterbij hun volgers omdat ze net zo zijn als zij. Maar dat zegt de skeptische kant van mij. Tot nu toe ben ik eigenlijk wel blij met de influencers die mooie producten of merken onder de aandacht brengen die ik normaliter niet was tegengekomen.
Bijzonder interessant hoe marketing – en mens – zich ontwikkelt.

Wil jij ook aan de slag? Ik heb een kort stappenplan voor influencer marketing
Mijn onderzoek en gesprekken hebben ertoe geleid dat ik met iemand (die veel beter is in de Engelse taal 😉 ) een klein boek geschreven heb over influencer marketing. Speciaal voor ondernemers die eigenlijk niet meer twijfelen en het gewoon in willen gaan zetten voor hun onderneming.
Je vindt achterin een kort stappenplan dat je gegarandeerd helpt om met influencer marketing aan de slag te gaan.

Doe er je voordeel mee!
Bestel hem HIER!

Met groetjes die een indruk achterlaten,

Jane

Wil jij branding tips in je inbox ontvangen en als eerste op de hoogte gesteld worden van de avonturen van Zorro Branding in Canada? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

Leave a Reply

Close Menu