De inspirerende brand story van fairf

Toen ik in Breakfast in Rotterdam tegen een roze muur aanliep, bleek dat een fairfspot van fairf te zijn. Een prachtig bedrijf dat de wereld een stukje kleurrijker maakt. Daar wilde ik natuurlijk meer over weten. En nu ik het weet, deel ik hun verhaal graag met jullie.

Nadat een groep studenten hun droom had verwezenlijkt om in de oudste favela van Rio de Janeiro een duurzaam verffabriekje op te starten, begon het allemaal pas. De ontwikkeling van fairf; een nieuw duurzaam merk op de Nederlandse verfmarkt.

Waarom fairf?
Laurens van Dort is een van de initiatiefnemers die deze sociaal ondernemersdroom waarmaakt. Hij geeft aan dat fairf is gestart omdat ze een positieve, kleurrijke en duurzame samenleving voor ogen heeft. Dit heeft nog niets te maken met verf natuurlijk. Maar het past er perfect bij. Dit jonge verfmerk onderscheidt zichzelf omdat ze inzet op een online verdienmodel dat de verfmarkt wil verduurzamen.

Was de verfmarkt niet duurzaam dan?
Nou, bij het maken worden veel grondstoffen gebruikt die de aarde uitputten. Daarnaast bevatten nog veel verven oplosmiddel die schadelijk zijn voor mens en milieu. Fairf doet het anders, zo gebruiken zij voor het maken van de verf een binder die gemaakt is van gerecycled sloophout. Op deze manier wordt een afvalstroom als input gebruikt en blijft de CO2 in het product.

Fairf’s waarden
Ben je al enthousiast? Het wordt nog beter! Fairf steunt op 3 pijlers.
1. Verduurzamen van de wereld
2.Innovatie op het gebied van service
3. Een cultuur van grote sociale betrokkenheid

De verffabriek in Nederland draait volledig op zelf opgewekte zonne-energie. En dit is lang niet alles maar het komt erop neer dat fairf al met al zorgt een duurzame aanpak. Eentje die beloond wordt met het A+ label voor uitstoot in de leefomgeving én het EU-Ecolabel. De binder is dus gemaakt van gerecycled sloophout waardoor fairf voor 87% bio-based is.

 “Innovatie betekent voor ons als jong team het centraal stellen van een kleurervaring. De kleursamples die de consument gratis op de website www.fairf.nl kan bestellen, zijn gemaakt met echte fairf en liggen met een persoonlijke noot binnen een werkdag op de deurmat.” Aldus Laurens.

Wat handig!
Het product van fairf lijkt me duidelijk; dat is verf. Maar daar omheen hangt een hele servicegerichte ervaring. Van de persoonlijke noot tot de kleurenwaaier. De kleurenwaaier met de 100 fairfkleuren is gemaakt met echte verf. Zo kun je de kleur echt ervaren. Maar als een kleurenwaaier te klein is voor je kun je ook naar een van de unieke ‘fairfspots’. Dit zijn plekken in de stad, zoals bij kleine ondernemers, waar de fairf al op de muur zit. Zoals ik al zei heb ik dat zelf ervaren bij Breakfast in Rotterdam. Verf bestel je per 10 en 25 m2 online. Net als de set materialen die je voor de kostprijs meegeleverd kan krijgen. Gewoon als service. Want wat moet je met verf als je geen kwast hebt…?

En waarin zit die sociale betrokkenheid?
Als je fairf koopt draag je bij aan een positieve kleurrijkere wereld. Fairf ondersteunt namelijk verschillende projecten in binnen- en buitenland en is aangesloten bij Oxfam Novib. Die verstrekken microkredieten aan lokale ondernemers in ontwikkelingsgebieden. “Binnen het bedrijf fairf bruist het van de creatieve ideeën. Zo werken we aan het creëren van een platform voor jonge ondernemers en kunstenaars, zijn we actief betrokken bij gemeentelijke projecten en verbinden we ondernemers en klanten doormiddel van kleur.”

En als dat nog niet genoeg was…
Faif heeft ook een stichting onder de naam Fairf Charity Projects. Deze stichting zet zich in voor educatie, het bevorderen van welzijn en het creëren van werkgelegenheid voor kansarme mensen en jongeren in sociaal-zwakke omstandigheden in binnen en buitenland.

Van crowdfunding campagne voor het opzetten van de Color Academy in Brazilië tot ondernemersdroom. Van zoektocht naar financiële mogelijkheden voor een succesvol duurzaam Nederlands verfbedrijf tot de uiteindelijke realisatie daarvan. Je ziet het; het verbeteren van de wereld is écht mogelijk!

Zorro Branding deelt iedere maand een inspirerende brand story. Een merk dat begrepen heeft hoe branding en brand storytelling werkt. Ken jij ook een bedrijf dat het waard is om te delen? Of bezit je er zelf één? Laat het weten.

Wil je op de hoogte blijven van deze brand stories? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief:

 Ik hoor graag wat je aan dit merkverhaal heeft geïnspireerd.

Met groetjes die een indruk achterlaten,
Jane

This Post Has One Comment

Leave a Reply

Close Menu