Merk, logo, identiteit: Wat is nou eigenlijk het verschil?

Merk, logo, identiteit: Wat is nou eigenlijk het verschil?

En waarom is het belangrijk? Dat is misschien nog wel een betere vraag. Je kent vast wel de uitspraak “a brand is not a logo” en dat is vandaag de dag zeker waar. Maar wat is dan wel een merk? Of een identiteit?  Een logo, merk en identiteit zijn de fundamenten voor jouw bedrijf. Zij zorgen ervoor dat jouw merkverhaal staat en herkenbaar naar buiten wordt gebracht.

Logo en identiteit
Het is niet verwarrend dat we soms nog denken dat een merk een logo is. ‘Branding’ komt oorspronkelijk van het brandmerken van vee. Hiermee wilde de eigenaar aangeven welk vee van hem was. Maar de industrie ontwikkelde en zo werd een brandmerk ook een symbool om aan te geven in welke fabriek een product was gemaakt. Eigen een soort stempel van de maker. En dat was het begin van het logo. Naarmate de ontwikkeling doorging, werd een logo ook een stempel dat ergens voor kon staan, bijvoorbeeld kwaliteit, duurzaamheid of goedkoopste optie. Stukje bij beetje werd het steeds belangrijker dat een klant zich kon gaan identificeren met een bepaald merk. Op die manier werd het communiceren van de identiteit van een merk ook belangrijk.

Wat is in een design belangrijk?
Je wilt met een logo herkenning creëren bij de klant. Daardoor moet het logo opmerkzaam zijn. In veel gevallen gaat het met het designen van een logo dus niet om wat je mooi of lelijk vindt, maar om wat bij het bedrijf past en wat opvalt. Het is helemaal mooi meegenomen als het logo ook nog wat prijsgeeft over de identiteit van het bedrijf door bijvoorbeeld het gebruik van een graphic.

Hoe zit het dan met de identiteit?
Ik schreef er al een beetje naartoe… het communiceren van de identiteit van een merk is van belang. Howard Schultz zei het ooit:  “If people believe they share values with a company, they will stay loyal to the brand”. En daar gaat het precies om. Jouw doelgroep koopt bij jou omdat de merkidentiteit hun aanstaat. Jouw waarden, jouw overtuigingen, jouw ‘why’, zijn daarom heel erg belangrijk. Dit omschrijf je in je branding document en laat je terugkomen in al je service en uitingen, zowel in beeld en design als in de content die je deelt. Je logo en identiteit vormen je merk, zo is de cirkel rond.

Hoe pas je het toe?
Een goed branding document en een brand book liggen aan de basis van het toepassen. Deze ready-to-go set kun je overigens bij Zorro Branding afnemen. Wanneer je beide documenten gebruikt als richtlijnen in je communicatie ben je al een heel eind. Zo baseer je het design van je huisstijl bijvoorbeeld op je merkidentiteit. En het webdesign wordt bepaald door het doel van je website en de user experience (UX) die je wilt creëren. Maar ook de tone of voice is een onderdeel van je branding. Gebruik je ‘u’ of ‘jij’? Will je deskundig overkomen of juist wat informeler? Uiteindelijk is consistentie voor een klant dus belangrijk. In elke vorm waarmee hij/zij in aanraking komt, moet de identiteit van jouw merk doorklinken. Zie jouw merk dus als een persoon, hoe zou die handelen en hoe zou die aangeven wat de klant moet doen?

Dus het verschil?
In plaats van dat een merk een logo is met daarbij een visueel passende huisstijl met een tagline en foto’s, is het een combinatie een persoonlijkheid en design. Het logo is het gezicht, het beeldmerk, net als de huisstijl. De identiteit is de persoonlijkheid, de waarden en de doelstellingen van het bedrijf. Dat samen vormt uiteindelijk je merk.

Leave a Reply

Close Menu