#Off-topic: Veganchallenge, ik deed er aan mee.

Oftewel de hele maand januari at ik vegan.

Yes, guilty as charged. Ook ik keek, samen met manlief, de documentaire “What the health?” op Netflix. We hadden natuurlijk al vaker gelezen en gesproken over veganisme en vooral bediscussieerd of het nou wel of niet goed voor je zou zijn. Maar na het zien van de docu besloten we het heft in eigen handen te nemen en een experiment op ons eigen lichaam uit te voeren. Ondanks mijn “schat, maar een maand vegetarisch eten is toch ook al een uitdaging” moest er een hele maand veganistisch gegeten worden want vegetarisch was opeens voor sissy’s. Wij moesten gewoon “ALL THE WAY!”.

Oké.

De maand januari moest het worden. Die was het meest geschikt want buiten de nieuwjaarsrecepties om gebeurt er eigenlijk niet zoveel in deze maand. Veganuary (ons ingegeven door een Litouwse veganistische AirBnB eigenaresse – AANRADER) stond gepland. De voorbereiding kon starten en ik googelde me suf. Uiteraard stuitte ik op de 1 week VeganChallenge van Veganchallenge.nl en schreef me in. Maar daar had ik nog niet genoeg aan. Lang verhaal kort; er is een overdosis aan ervaringen te vinden over mensen die vegan zijn “gegaan” voor een bepaalde tijd, en genoeg losse vegan recepten, maar een fijn – gratis – maandschema ontbreekt. Een schema waarin ook rekening is gehouden met de juiste hoeveelheid eiwitten, koolhydraten, vetten en vitamines, want heel eerlijk, B12 moet je toch écht uit pillen halen. Over dat deel ging gelukkig mijn man, ieder zijn kwaliteiten. Uiteindelijk presenteerde ik een met de hand GESCHREVEN menu en plakte deze old-skool met plakband op de koelkast. Wauw! Wat was ik trots.

CADEAU 
En waarom zou ik die schema’s alleen voor mezelf houden? Voor jullie lezers heb ik mijn geschreven menu’s gedigitaliseerd zodat je met het grootste gemak een VeganChallenge kan starten. Je komt er geen maand mee rond omdat ik niet-te-pruimen gerechten heb geschrapt uit de menu’s, sommige dagen heb overgeslagen omdat er niet thuis gegeten werd, en we af en toe wel vaak in herhaling vielen. Dus je kunt met deze menu’s 3 weken veganistisch eten. Overigens kun je tegenwoordig op heel veel plekken lekker veganistisch eten – onze favoriet is nog altijd Bagels & Beans – dus die overige dagen vul je gemakkelijk in de Nederlandse horeca. Draag je ook weer bij aan de economie.
Hierbij als cadeau  (Download Veganuary menu’s nu!) de weekmenu’s met van die makkelijke – maar écht mega makkelijke – recepten. Maar echt, niet van die neppe “makkelijk en snel” menu’s waarbij je nog 80 ingrediënten moet kopen en 3 uur bonen moet weken… gewoon toegankelijke maaltijden. Uiteraard ontkom je niet aan een aantal basisproducten, maar ja, je wilt vegan gaan of niet hè?

Toen…

Toen was Veganuary voorbij en hebben wij weinig verschil gemerkt. We hadden:

  1. Wel veel hoofdpijn in het begin
  2. Geen honger
  3. Af en toe soms last van misselijkheid na het eten
  4. Andere poep dan anders (van dikke keutels tot brij)
  5. Geen verschil in energie (maar grappig genoeg wel low-energy na het eten van vlees ná deze maand)
  6. Zeker een beter gevoel omdat we niet meehielpen aan massa destructie van deze aarde en dierenleed
  7. Volgens mij nog steeds hetzelfde gewicht (wij leven zonder weegschaal)

Dus of veganistisch eten goed of niet goed voor je is? Als we kijken naar onze ervaring, hebben we er geen bevredigend antwoord op.

En na Veganuary… zijn we nóg minder vlees gaan eten dan voorheen. Ik ga zelfs vegetarisch door het leven en eet alleen vlees bij hoge uitzondering. Ook blijven we veganistische producten kopen. Door te weten waar je eten vandaan komt en wat het met je doet, maak je bewustere keuzes.

Ik moet zeggen; die VeganChallenge viel ons alles mee. We hebben eigenlijk geen dierlijke producten gemist. En alle mensen die roepen: dan mag je echt niets meer eten! Zijn gewoon dom! Nee, grapje, die hebben zich gewoon nergens in verdiept.

Wil je meer weten over mijn ervaringen tijdens Veganuary? Dan mag je me altijd mailen.

Leave a Reply

Close Menu