Hoe ga jij om met onzekerheid als freelancer / zzp’er?

Iedere zzp’er krijgt ermee te maken, en vooral in het begin; onzekerheid. En ondanks dat je veel succesverhalen kunt lezen over zzp’ers die ook onzeker zijn geweest maar het nu helemaal gemaakt hebben, kan jou dat soms totáál niet raken. Want… zover ben jij nog niet! Jij wilt weten wat zij tijdens die heftige onzekerheid hebben gedaan… Daarom vandaag een blog voor iedereen die momenteel in die onzekerheid zit. Gewoon om je een gevoel van (h)erkenning te geven.

Herken je dit?
Het klinkt natuurlijk allemaal mooi: je eigen tijd indelen, alleen doen wat jij leuk vindt en je eigen baan ontwerpen en vormgeven. Whoohoo freedom! Maar voor jezelf werken kent ook vele downsides zoals bijvoorbeeld eenzaamheid, focus missen, niet los kunnen komen van je werk en onzekerheid. Elke dag opnieuw moet je in jezelf geloven. Er is geen directeur, leidinggevende of directe collega die jou wat zekerheid kan inpraten. En geloof me, dat is best een uitdaging.

Wanneer je in loondienst bent, heb je stabiliteit en zekerheid. Niet alleen in de vorm van een vast salaris en een vast patroon waarin je verwacht wordt op kantoor, maar ook in de vorm van collega’s of een team. Je kunt op je collega’s terugvallen als je het even niet weet. Je kunt je een fout permitteren want je weet dat je alsnog betaald krijgt. Van fouten leer je immers, toch?

Ja, dat is zeker waar en dat zal iedere zzp’er met me eens zijn. Maar toch klinkt vastigheid jou nu een stuk beter in de oren dan de zogenaamde vrijheid waar je voor gekozen hebt. Zeker zijn van een vast bedrag dat op de 25e van de maand naar je bankrekening wordt overgemaakt, duidelijke taken, en opdrachten die jouw kant op worden geschoven en geen sales-vermogen van je vragen… Je twijfelt of je er niet opnieuw aan zal toegeven. Maar beste lezer, houd vol!

Houd vol en praat met iemand!
Ook al voel je je zó ellendig omdat er enorm veel op je af komt… Weet dat je niet de enige bent en dat je het ook niet alleen hoeft op te lossen. Er is geen fijner gevoel dan het vragen om hulp (en krijgen). Iemand die je moed inpraat, iemand die je advies geeft, iemand die vertelt dat hij/zij in je gelooft. Twijfel nooit aan jezelf, want jij bezit een talent dat anderen niet hebben. En je hebt het lef getoond om überhaupt voor jezelf te beginnen.

Wat tools…
Als iemand die hier ook mee te maken heeft, wil ik je op het hart drukken dat het oké is om je onzeker te voelen. Dat overkomt iedereen en dat verdwijnt niet. Ook niet bij succesvolle ondernemers als ik diverse boeken moet geloven. Maar er zijn wel een paar hulpmiddelen om dat irritante stemmetje in je hoofd het zwijgen op te leggen:

  1. Schrijf op waar je goed in bent, en kijk daar regelmatig naar.
  2. Houd dit in je achterhoofd: Mensen komen naar jou toe voor hulp omdat zij hulp nódig hebben. De één omdat hij/zij het niet zelf kan, de ander omdat hij/zij er gewoonweg geen tijd of zin in heeft.
  3. Bedenk wat je tot nu toe hebt bereikt. Geef jezelf een schouderklopje.
  4. Laat de onzekerheid er zijn. Start dan vooral met een taak waarvan je weet dat dat je allersterkste kracht is.
  5. Bedenk je dat iedereen hier mee dealt, je bent niet alleen.
  6. Geef jezelf tijd. Niet genoeg opdrachten naar je zin? Geduld! Rome is ook niet in één dag gebouwd.

Onzekerheid verdwijnt nooit, je eigen toko runnen is een andere uitdaging dan in loondienst werken. Maar bedenk je altijd dat we allemaal mens zijn en ons allemaal zo kunnen voelen. Dat hoort er nou eenmaal bij.

Succes!

 

P.S. Als je een keer wil bellen om eens te praten en je onzekerheid weg te nemen, plan hier een belletje met me in. 

 

Leave a Reply

Close Menu