Het foto-principe voor sterke branding

Vergelijk jouw merk met een foto voor een branding check.

Je hebt vast wel ergens een fotoboek liggen. Als je het pakt en er op zijn tijd eens doorheen bladert, weet ik zeker dat vele herinneringen naar boven zullen komen. Foto’s vertellen een verhaal. Toen een groep Nederlandse fotografen in 1955 een internationale fotowedstrijd organiseerde, World Press Photo, zullen ze daar ook van overtuigd zijn geweest. Ze willen immers de kansen bieden om krachtige visuele verhalen (in de vorm van foto’s) van hoge kwaliteit neer te zetten. Wat als ik jou vertel dat de manier waarop we naar foto’s kijken je kan helpen met de branding van je eigen merk?

Een foto laat 3 dingen zien
Ik heb het hier over foto’s waar over nagedacht is, waar de compositie en het licht belangrijk waren. Zulke foto’s tonen uiteindelijk één verhaal, maar bestaan, net zoals alle verhalen, uit verschillende elementen. Al deze facetten uiten een deel van jouw merkverhaal.

Visuele elementen
Denk aan een groene bergachtige omgeving waar de grijze regenwolk nog tussen de bergen hangt. De paden zijn drassig en bruin maar de geur is heerlijk. Dit wil je vangen op een foto waardoor je ervoor kiest om een breed shot te maken, het liefst staat er een bosje op de voorgrond waarop de regendruppels nog te zien zijn. Compositie, maar ook design, stijl, en kleuren staan centraal in een foto of plaatje. Ze representeren het verhaal dat je wilt vertellen en passen bij elkaar. Is dat ook iets wat jij met je merk zou willen?

Intellectueel element
Alle visuele elementen zorgen ervoor dat de foto je iets vertelt. Maar wat vertelt het? Bovenstaand voorbeeld geeft aan dat er zojuist een regenbui is overgetrokken en het landschap weer gevoed is zodat de groene bladeren behouden kunnen worden. Het laat de werking van de natuur in de bergen zien, een verhaal over een groen landschap en waarom het zo groen blijft. Op welke manier komen jouw klanten erachter wat jij wilt vertellen? Hoe is jouw merkverhaal zichtbaar? Kunnen we dat terugzien als we kijken naar je logo, je website, of teksten en visuals die je communiceert?

Emotioneel element
Degene die de foto gemaakt heeft, zal anders naar de foto kijken dan iemand die op dat moment niet aanwezig was. De fotograaf probeert een bepaald gevoel te vangen; hoe hij/zij ervan geniet dat de dampen van de bergen opgaan in de lucht en de groene glooiingen hem/haar tegemoet lachen. Maar de kijker voelt wellicht iets heel anders; die ziet hoe mooi de wereld kan zijn en ervaart teleurstelling dat Nederland zulke uitzichten niet kent. Dit leert ons 2 dingen. Aan de ene kant kun je denken een verhaal te vertellen volgens toepassing van de vorige twee elementen maar blijkt dat je klant het anders interpreteert. En aan de andere kant is het belangrijk om te beseffen dat er emotie in je merkverhaal schuilt. Zeker nu mensen liever geëntertaind worden wanneer ze met marketing of brand storytelling in aanraking komen, is het belangrijk om te bedenken welk gevoel jouw merk moet geven aan jouw klanten. Heb jij dit wel eens getest?

Een goed merk vertelt een helder verhaal
Als je jouw merk vergelijkt met een foto moet het kloppen. De visuele elementen zoals design, stijl en compositie kloppen bij wat je wilt communiceren. Het verhaal dat je merk vertelt, moet niet alleen passen bij je visuele uitstraling maar ook bij je merkidentiteit. En het gevoel dat uit je merkverhaal voortkomt past volledig bij jouw waarden. De 3 genoemde elementen zijn, als het goed is, aanwezig in jouw merkidentiteit en hebben aandacht nodig om je merkverhaal, je boodschap, zo helder mogelijk vorm te geven. Ze zijn het kapitaal om je (persoonlijke) merk uit te drukken.

Soms houdt het in dat je wel eens een nieuwe foto moet maken omdat de oude niet meer actueel is. Maar af en toe is het ook voldoende om enkel de visuele elementen aanpassen, omdat de fotograaf erachter kwam meer te kunnen genieten van de waterkringloop op zich dan van de groene bergen.

 

Wil jij het eens over jouw merkuitstraling (jouw foto) hebben? Stuur me een mailtje. Houd mijn website in de gaten als je voorbeelden wilt zien van merken die naar mijn idee “hun beste foto laten zien”.

Leave a Reply

Close Menu