Waarom ik minder tijd aan social media marketing besteed

Ik ben moe van social media.
Daar staat het dan, zwart op wit.

Het is een oerwoud geworden van geschreeuw om aandacht.
We duwen de beste versie van onszelf naar de voorgrond.
En daarmee verwachten we dat mensen aanslaan op wat we zeggen.

Ik heb het geprobeerd, maar zo werkte het niet voor mij.
Het voelde nep.
Het voelde als lastigvallen.
Het voelde alsof ik bijdroeg aan een schijnwereld waar ik geen onderdeel van wil zijn.

Naast het feit dat de tijd die ik besteedde aan social media marketing mij eigenlijk gewoonweg ongelukkig maakte, waren ook de resultaten er niet naar. Mijn ROI werd niet behaald zoals ik dat in mijn hoofd had.

Mensen zijn verzadigd.
Facebook, Instagram, Snapchat… Het zijn platformen voor entertainment.
Ik durf zonder enige statistische back-up te zeggen dat 80% van de mensen advertenties op bovenstaande kanalen ronduit irritant vindt.
Sta je dan tussen met je bedrijf…

Dat wilde ik niet meer.
Ik wilde meer rust en ruimte in mijn marketingstrategie.
Ik wilde meer ROI met mijn marketingstrategie in minder tijdsbesteding.
Ik wilde niet meer de continue druk van social media voelen.
Ik wilde niet meer strijden tegen algoritmes.
Ik wilde niet meer schreeuwen om aandacht.
(En dit wilde ik ook mogelijk kunnen maken voor mijn klanten.)

Daarom besloot ik om FB even te laten voor wat het was.
Op Instagram ging ik van 2 accounts naar 1. Dat leverde me alleen al veel meer rust en tijd op.
LinkedIn is daarmee het enige kanaal waar ik nu nog echt actief op aanwezig ben.

Natuurlijk heb ik daarnaast ook een strategie voor alles buiten social media. Want ja, er is meer dan social media marketing. (dat is de titel van een workshop die ik in Toronto ga houden)

Hoe verschillend jouw doelgroep van de mijne ook kan zijn, ze zijn ook buiten social media te bereiken. Misschien zelfs nog wel beter.

Door de snelle opkomst van social media, met alle kansen die het met zich meebrengt, zijn we snel de focus gaan leggen op marketing via die media. Soms op zo erg dat we alleen nog maar aan social media kunnen denken als potentiële kanalen voor marketing. Het heeft een blinde vlek op het netvlies gelegd omtrent marketingmogelijkheden waarvan het tijd is om die weg te halen. Tijd voor evaluatie.

Ik wil je uitdagen om te berekenen hoeveel jouw social mediastrategie op dit moment oplevert. Of de tijd en energie die ermee gepaard gaat ook daadwerkelijk terugkomt in het behalen van je doelen. Tot het moment dat je tijd over hebt om je te vervelen denk ik niet dat je social media moet inzetten zonder te weten wat het oplevert. Iedereen heeft het altijd druk. Besteed je tijd daarom wijs. Evalueer.

Zelf heb ik die evaluatie ook gedaan. Buiten het feit dat ik niet tevreden was met mijn ROI werd ik ook beïnvloed door wat ik zag op social media. Dat was voor mij de reden om het echt anders te gaan doen. En ik ben niet de enige die dit ervaart. Cal Newport en Jaron Lanier geven het bewijs hiervoor.

Begrijp me niet verkeerd: ik roep met dit blog niet dat je moet stoppen met social media marketing. Want ja, het biedt veel kansen. Jouw doelgroep gebruikt namelijk social media. Het kan voor anderen wel de gewenste ROI hebben. Anderen vinden het wellicht ontzettend leuk om content te maken.
Maar als jij het ook voelt wringen als het om social media marketing gaat, dan, nogmaals, daag ik je uit om te bekijken wat het oplevert en om na te denken of het ook anders kan.
Of jij je marketingdoelen kan behalen op een simpele manier met de kanalen waar jij graag tijd aan besteedt.

Deze conversatie, oplossingen voor een bedrijf zonder social media marketing, en meer komen terug in mijn Mastermind Reis naar Togo. Als je meewilt op reis, kun je je aanmelden voor een intakegesprek.

Leave a Reply

Close Menu