Waarom personal branding zo belangrijk is

Waarom personal branding zo belangrijk is.

Van de week werd ik er weer zo door geraakt. Dat het echt waar is dat jij als persoon het verschil maakt in je bedrijf.

Tijdens één van mijn gratis strategiesessies werd het weer aan mij teruggegeven. 
“Ik wilde met jou praten, omdat ik geloof in wat jij zegt. Ik voelde de connectie bij jou.”

Alle cijfers kunnen nog zo kloppen, uiteindelijk maken we beslissingen met een deel van ons brein dat niet kan praten. Je kunt het wel voelen (aldus Simon Sinek). In mijn geval wordt vaak een beslissing gemaakt met een balans tussen ratio en hart. En voor de meeste van mijn klanten ook. Daarom alleen al is een focus op de persoon achter een bedrijf zo belangrijk.

En dat geldt voor ieder bedrijf. De mate van toepassing van personal branding verschilt echter. Voorop staat dat ieder bedrijf een personality nodig heeft. Of die personality van de eigenaar is of gebaseerd op een brand archetype, dat is waar een keuze in gemaakt moet worden. Maar al is het laatste het geval, dan is personal branding voor een CEO, marketingmedewerker of enig medewerker in het bedrijf nog steeds belangrijk. Want die mensen maken het bedrijf tot wat het is. Andersom moeten die mensen zich comfortabel voelen bij wat het bedrijf wil uitstralen. Het werkt 2 kanten op.

Waarom is personal branding dan zo belangrijk?

  1. Omdat jij wil dat klanten tegen jou zeggen: ‘Ik koos voor jouw bedrijf vanwege jou.’Juist door een stuk van jezelf te laten zien, kunnen mensen bepalen of jij de ideale match bent. Als jij je verbergt, hoe weten mensen dan met wie ze gaan werken. Iets wat zeker belangrijk is als je bijvoorbeeld werkt als coach, consultant, trainer of therapeut. Laat zien waar je voor staat. Daar maken mensen de connectie mee. Of niet. Er zijn altijd mensen die geen ideale match zijn, en dat is niet erg. Helemaal niet zelfs. Als dat van tevoren al blijkt, bespaar je elkaar de tijd en/of moeite om kennis te maken.
  2. Om op te vallen tussen de massa. Om een voorbeeld te geven: jij zal niet de enige business coach, fysiotherapeut, of sales consultant zijn. En naast dat jouw werkwijze en bedrijfs-DNA wellicht onderscheidend zijn, ben JIJ de “differentiator” in jouw branche. We onderschatten vaak de kracht van onszelf, van onze persoonlijkheid. Maar keer op keer wijst uit dat mensen kopen van mensen. En kies je echt duidelijk voor een bedrijfs-DNA dan maken jouw waarden ook het verschil. Als je die goed naar buiten brengt en kunt bewijzen dat je ze ook toepast in je werkwijze, ben je goed bezig 😉
  3. Om met leuke klanten te werken en de beste resultaten te behalen.Als jij zelf je diensten aanbiedt is dit zeker belangrijk. Jouw product kan nog zo gelikt zijn, als alles eromheen belabberd is, is het niet verbazend dat je in een situatie terecht kan komen waarvan je denkt: ‘Neh…’ En niet verrassend, die klant zal precies hetzelfde denken over jou. Wederom, het leek voor de klant helemaal geweldig op papier om met je te werken, maar toen leerde hij/zij pas je echte manier van werken en je overtuigingen kennen. Die paste helemaal niet bij hem/haar. Dit kun je voorkomen door niet alleen te focussen op wat je klant kan behalen (de resultaten) maar ook hoe je daar gaat komen. En wat jouw opvattingen zijn. Denk je ook niet dat de resultaten uiteindelijk minder zullen zijn als jij en je klant geen ideale match zijn? Dat is het laatste wat je wil! Personal branding is één van de manieren om ervoor te zorgen dat dit je niet zal overkomen en je alleen je ideale klant aantrekt of vindt.
  4. Herkenbaarheid. Ga eens na, als jij een bedrijf neerzet met een personality; bijvoorbeeld eentje die ontzettend gefocust is op voeding. En al jouw medewerkers zijn dat ook in hun personal branding. Wat een krachtige boodschap zet je dan neer. Een boodschap die consistent is en met kracht wordt neergezet door iedereen die verbonden is aan het bedrijf. Dat kan alleen maar leiden tot herkenning. Herkenning bij het woord voeding in combinatie met jouw merk, maar ook herkenning bij het zien van de gezichten die bij dat merk horen. Herkenning geeft vertrouwen. En wanneer mensen vertrouwen, gaat het knopje tot eventuele verkoop om.
    Ik zeg altijd maar: stel je nou eens voor dat Nike sporten niet zou promoten onder hun eigen medewerkers. Dat ze het niet belangrijk zouden vinden dat hun medewerkers bewegen, of geen uitdaging in hun werk hebben. Dat past toch totaal niet bij het DNA van het merk? Dit is even een zijspoortje op personal branding en gaat meer over interne corporate branding maar zo kun je wel zien dat alles met elkaar verbonden is.

Saaaaaai….
Ik steek het niet onder stoelen of banken dat ik ervan overtuigd ben dat een goed bedrijf een duidelijke personality of identiteit heeft. Ook gewoon omdat het zo.ontzettend.SAAI is als je die niet hebt. Hoe weet ik namelijk of ik voor je moet kiezen? Er zijn er 100 die hetzelfde aanbieden wat jij hebt.
– Wat maakt jou nou zo bijzonder?
– Wat is nou echt jouw verhaal?
– Jouw missie?
– En kan ik mij daarin vinden?
Mijn tijd is schaars in deze toch al ontzettend drukke wereld. Als ik niet meteen zie wie jij bent of waar je voor staat, dan ben ik zo weer doorgeklikt of gescrold.

Wel een heel belangrijke note: Het moet ook niet allemaal om jou of je merk draaien. In eerste plaats draait het altijd om de klant en het probleem dat je met hem/haar wil overkomen. Die herkenning willen we sowieso vinden. Wanneer dat bekend is, dan komt de vraag wie erachter zit en of we die organisatie of die persoon een match vinden. Houd dat altijd in je achterhoofd! 

Zit je na het lezen van dit blog met de vraag hoe je personal branding inzet in jouw bedrijf? Hoe je het sterker naar voren kan laten komen? Of wat die “differentiator” voor jouw bedrijf nou eigenlijk is?
Stuur gewoon eens een mailtje. Kletsen kan altijd.

info@zorrobranding.com

 

Leave a Reply

Close Menu