Waarom zou je een brand consultant inhuren?

Waarom zou je een brand consultant inhuren?

(ook als je zelf een brand consultant bent)

Laatst werd ik getagd in een inspirerend bericht op Facebook. Het vatte precies samen wat bedrijven vandaag de dag moeten inzien. Namelijk dat succesvolle organisaties niet verkopen maar dat ze aan branding doen. Branding door middel van het verkopen van meerwaarde en het vertellen van het verhaal achter het merk. Je denkt nu vast aan grote bedrijven die dit doen… ik niet. Want ik weet dat kleine merken daartoe ook in staat zijn zoals bijvoorbeeld De Dames Van Hurkmans. Die geef ik met Zorro Branding een podium. Maar ik dwaal af van het onderwerp. Bedrijven moeten branden dus. Daarvoor komt de brand consultant om de hoek kijken.

Moet je echt iets aan branding doen?
Het antwoord is nee. Niet als je geen verschil wilt maken. Naar mijn mening maak je juist wél het verschil als je een merk een gezicht geeft. Iets waar een klant zich mee kan identificeren. Een persoonlijke binding. Maar ook het sterk neerzetten van je merk door het duidelijk communiceren van je unique selling point – je unieke waarde -, behoort tot branding. Heb jij helemaal helder waar je bedrijf voor staat? Wat jou drijft? En wat je verkoopt? En dan bedoel ik niet letterlijk je product, maar de oplossing of de ervaring die je biedt? Indien het antwoord nee is, is het toch verstandig in je brand story en je brand storytelling te duiken met een brand consultant.

De meerwaarde van een brand consultant
Iemand die zijn eigen merk heeft opgezet weet ongetwijfeld het meest van de merkidentiteit af. Maar laten we niet vergeten dat iedereen op den duur blind wordt voor zijn eigen werkplek. Als je zelf iets met liefde en plezier hebt opgebouwd, zit je passie en kennis over jouw business diep geworteld. Dit kan een ontzettende meerwaarde zijn maar ook een grote tegenwerkende kracht. Want soms is het nodig om een stap daarbuiten te kunnen zetten. Karen Leland beschrijft het mooi: “It’s impossible to see the inside of your own eyelids”.

Zelfs de beste brand consultants hebben er moeite mee om hun eigen branding en marketing goed voor elkaar te krijgen. Allemaal vanwege het niet objectief kunnen bekijken van hun eigen merk. Je zit er te diep in. Als het geldt voor brand consultants, geldt het net zo goed voor ieder zelfstandig ondernemer of bedrijf. Juist het inhuren van een ander paar ogen kan een verhelderend effect hebben. Iemand met kennis en expertise om jouw merkverhaal, jouw merkidentiteit, goed onder de loep te nemen. Dat is de meerwaarde van het inhuren van een brand consultant.

Werken aan je merkidentiteit
Een brand consultant kan samen met jou vanuit een objectiever perspectief kijken naar de kern van jouw merk. Wat is het verhaal achter jouw merk en achter de producten of diensten die je verkoopt. Is dit nog steeds helder voor jouzelf en is dit helder voor jouw klant? Vanuit welke waardes opereert het bedrijf? En hoe wordt de corporate storytelling opgepakt? Er zijn allerlei manieren om dit te bespreken en uit te pluizen. Iedere brand consultant heeft zijn of haar eigen methode en er is geen absolute waarheid. Het belangrijkste is om er met iemand naar te kijken die bij jouw bedrijf past en waar je een klik mee hebt. Laat die persoon jou een spiegel voorhouden. Of het nu in de opstartfase van een nieuwe onderneming is, of wanneer een bedrijf op het moment succesvol draait, branding blijft actueel. Het kennen van de merkidentiteit en dat op de juiste manier uitdragen is belangrijk. Daar wil je aan werken, net zoals je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling.

Wil jij op de hoogte blijven van mijn blogs en activiteiten in Canada? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

Mijn nieuwsbrief wordt 1x per maand verstuurd. Je kunt je op ieder moment uitschrijven.

Leave a Reply

Close Menu