Wil je meer omzet? Bepaal een specifieke doelgroep.

Wat een commerciële titel eigenlijk. Dat past in zekere zin helemaal niet bij mij. Maar uiteindelijk willen jij en ik allebei geld in het laatje om ons leven te leven. We mogen allebei een hoger doel hebben, namelijk het verbeteren van deze wereld, ieder op zijn eigen manier, maar geld verdienen is ook een doel. Daar horen klanten bij. Maar welke klanten precies?

Je hebt een verhaal te delen
Ik heb het gezegd, het draait niet alleen om omzet. Klopt. Want jij hebt een verhaal te vertellen. Een gave missie die niet alleen bijdraagt aan de wereld maar ook aan het leven van jouw doelgroep. Dat verhaal is met name interessant voor een bepaald publiek. En het is aan jou om dat publiek zeer specifiek te bepalen. Mijn vraag aan jou luidt: “Wie is jouw doelgroep?”

De ingrediënten
Als jouw antwoord op die vraag bestaat uit twee kleine zinnen, dan ben je er nog niet. Het specificeren van je doelgroep gaat verder dan het omschrijven van geslacht, leeftijd, en interesses. De ingrediënten die je nodig hebt voor een goede omschrijving zijn de volgende:
1. Demografische kenmerken. Dingen zoals geslacht, leeftijd, regio, gezinssamenstelling, inkomen, etc.
2. Psychografische kenmerken. Dingen zoals waarden, interesses, hobby’s, levensstijl, etc.
3. Mediakanalen en informatiebronnen. Waar haalt jouw doelgroep informatie vandaan en welke media gebruiken ze regelmatig?
4. Problemen. Waar loopt jouw doelgroep tegenaan? En waar biedt jouw dienst een oplossing voor?
Vooral nummer 4 is erg belangrijk. Test dit. Op die manier bepaal je welke (emotionele) behoefte je klant heeft en waarin jij kunt voorzien. Dit helpt straks heel erg met je communicatie.

Maak een keuze
“Ja maar, ik denk dat het ook voor deze andere groep interessant kan zijn…!” Dit hoor ik vaker, maar een product voor iedereen is een product voor niemand. Door te kiezen voor één specifieke doelgroep en daarop te focussen, wil nog niet zeggen dat je anderen uitsluit. Door een doelgroep te kiezen, creëer je een uitgangspunt waardoor je specifiek mensen kunt aanspreken. Je communicatie is gerichter, persoonlijker én je potentiële klanten zullen zich er beter in kunnen herkennen.

En hoe leidt dit tot meer omzet?
Door dit juist door te voeren in je communicatie. Als jij goed voor ogen hebt tegen wie je praat via je social media en website, kun je beter inspelen op de behoeften en wensen van je klant. Jij weet in welke fase van hun leven je moet “binnenkomen”. Zo word je relevant op het juiste tijdstip. En wanneer jij aanklopt op het moment dat jouw doelgroep jouw dienst of product nodig heeft, is de kans veel groter dat ze tot aankoop overgaan.

Kom je er niet uit met je doelgroep bepaling? Trek mij even aan mijn snor door een mail te sturen.

Met groetjes die een indruk achterlaten,

Jane

Wil jij branding tips in je inbox ontvangen en als eerste op de hoogte gesteld worden van de avonturen van Zorro Branding in Canada? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

Leave a Reply

Close Menu